Burmese katter genetik


Uncategorized / måndag, december 31st, 2018

Burman är en vacker medelstor katt som gillar att klättra och hoppa. Den trivs väldigt bra med sin mänskliga familj men kommer inte alltid överens med katter av andra raser. Trots att den inte tillhör en av de största raserna är den tung, vilket beror på att den är muskulös.

Utseende

Burmakattens genetik har gjort den bolliknande. Huvudet, örontofsarna, ögonen och tassarna ska alla ha en rund form. Det är en bastant katt som kan bli mycket muskulös om den får vara aktiv. Pälsen är kort och glansig och som kattunge kan djuret ha mörkare partier på huvud, öron, tassar, svans och ben men dessa försvinner.

Temperament

Burman är en livlig och glad katt som tycker om sin familj. Den tycker också om att klättra, hoppa och vara aktiv. Däremot kan den ha svårt för att gå ihop med andra kattraser varpå burman många gånger bör vara ensamkatt eller bo tillsammans med andra katter av samma ras.

Den äldre burmakatten brukar bli lugnare men många individer tycker fortfarande om att leka regelbundet. Att denna katt får mycket motion är viktigt då den annars lätt kan bli överviktig. Som matte eller husse bör man därför även vara sparsam med godsaker och servera ett nyttigt foder. Favoritplatsen brukar vara i ett fönster.