Bli uppfödare av Burmakatter


Okategoriserade / måndag, juni 15th, 2020

Att bli uppfödare till katter, oavsett vilken ras det är, är både spännande och jobbigt. Det är inte för alla och innan du bestämmer dig, finns det en del saker som du behöver ha klart för dig. Det räcker inte att du har två katter av olika kön för att du ska kunna bli uppfödare. Du behöver utbilda dig genom att ta uppfödarkurser där du bland annat kommer få lära dig om avel och dräktighet och eventuella sjukdomar som kan uppstå.

Bli uppfödare av BurmakatterOm du har bestämt dig för att bli kattuppfödare kan du klicka här för att läsa mer om hur du blir egen företagare. Om du ska bli kattuppfödare för en speciell ras, till exempel Burma är det extra viktigt att vara informerad på allt som har med rasen att göra. Kattköpare vill ju köpa av någon som verkligen kan sin kattras och vet vad som krävs för att den den rasen. Precis som hundar och människor, är ingen katt likadan som den andra.

Att skapa en kennel

Om du ska ha en uppfödning av burmakatter och registrera dina kullar i SVERAK, så måste du ha en registrerad kennel. Du måste också vara medlem i en kattklubb som till exempel SVERAKs för att få lov att ha en kennel. För att få lov att registrera din kennel och stamnamn måste du vara myndig, alltså minst 18 år gammal. Du ska tänka på att det finns namn som inte kommer att godkännas och det är namn som endast innehåller bokstäver eller siffror.

Hur ska du göra vid försäljning?

Om du ska sälja katterna bör du se till att de hamnar i ett hem som kan rasen. Oftast får köparen tinga katten i förväg och betala resten på plats. Detta ger dig som säljare ett större skydd ifall köparen skulle ångra sig eller utebli. Du och köparen skriver även ett avtal enligt SVERAKS regler och det gör att både du och köparen vet vad som gäller ifall det skulle uppstå dolda fel men katten senare. Försäkring skyddar även uppfödaren ifall komplikationer skulle uppstå med födseln.