Utseende


Uncategorized / tisdag, december 4th, 2018

En burmakatt är en katt av medelstorlek som är ganska kraftig och muskulös. De är en katt som är rund både om huvudet, tassarna och öronen. Burman är korthårig med glansig päls som kan ha flera olika färger. I början accepterades dock bara mörkbrun som färg på en burma.

Färgskiftningar och albinogen

När en burma är yngre kan pälsen vara mörkare i bland annat ansiktet men det brukar förändras med åldern. Burman har en gen som gör pigmenten ljusare och den mörkbruna burman är egentligen svart genetiskt. Det finns olika typer av burmor, den europeiska varianten är godkänd i tio färger men den amerikanska bara i fyra.

Godkända färger på en burma

En europeisk burma kan alltså ha tio olika färger och det är förstås brun, sedan kan de också vara blå, choklad, lila, röd, creme, brun sköldpaddsfärg, blå sköldpaddsfärg, choklad sköldpaddsfärg samt lila sköldpaddsfärg. Den amerikanska burman kan bara ha färgerna brun, choklad, lila och blå för att klassas som en burma.

Förutom att de kan ha olika färg på pälsen kan även ögonen ha olika färg, oftast beroende på just vilken pälsfärg de har. Ögonfärgen på en burma kan vara gröna eller guldfärgade. En skillnad mellan den brittiska och amerikanska burman är att den brittiska är mer avsmalnad, medan den amerikanska är rundare.